Destinații de ecoturism

Un concept inovator pentru dezvoltarea unitară a comunităților locale din regiunile în care există zone protejate cum ar fi parcuri naționale, parcuri naturale sau situri Natura 2000.

Există zone spectaculoase în România care merită să fie redescoperite! Vizitându-le, te vei reconecta la natură, vei cunoaște cultura locală, încă vibrantă și plină de vitalitate și vei descoperi servicii și produse locale de înaltă calitate. Toate aceste elemente vor transforma vacanța ta într-o mică „investiție” în economia locală care va începe să funcționeze prin integrarea conservării naturii și culturii locale în ecuația economică prin ecoturism.

Colinele Transilvaniei

Dealuri verzi cu mozaicuri de culturi agricole, pajişti şi păduri, sate săsești și biserici fortificate sunt parte din decorul unei veritabile cărți de povești. Satele, protejate de biserici fortificate și încărcate de istorie, sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, alcătuind unul din ultimele peisaje cu adevărat medievale din Europa.              ____________________

Mara – Cosău – Creasta Cocoșului

Între văile râurilor Mara și Cosău, mărginită la sud de munți vulcanicii, se află o „insulă” de viață tradițională autentică, parte a Maramureșului istoric, ce uimește încă etnografi și filologi. Peisajele-mozaic cu pășuni montane, fânețe, pâraie, livezi și păduri seculare se aliniază armonios pe lângă zonele sălbatice, adăpost pentru ursul brun și râs, capra neagră, porci mistreți sau lupi

Pădurea Craiului

Munții Pădurea Craiului sunt un tărâm al peşterilor, al cheilor spectaculoase şi al cascadelor. Păduri întinse, pajiști pline de flori, văi înguste și abrupte, toate îți arată calea spre incredibile lumi subterane. Deasupra, vechi biserici de lemn, mori de apă și gospodării tradiționale completează peisajul idilic.

Țara Dornelor

Ținutul mirific înconjurat de munţi, aflat la granița a vechi imperii, are o carte de vizită impresionantă: o natură și un mod de viață tradițional care și-au păstrat puritatea și farmecul original. Munții au poveşti vechi de milioane de ani, scrise pe formațiuni de lavă, cu peisaje montane rar întâlnite în ţara noastră.

Delta Dunării

Acest pământ mereu tânăr, mereu în schimbare este un loc magic, unde se sărbătorește viața în orice colțișor. Este unic în Europa tabloul coloniilor în perioada de migraţie, iar între dunele de nisip şi apele întinse se ascund păduri rare de stejar, frasin și arin. Ospitalitatea și stăruința localnicilor, un mozaic de etnii, de a păstra tradițiile fac Delta Dunării o destinație de neuitat. _____________________________________________

Mărginimea Sibiului

Pe drumurile transhumanței, la pas cu ciobanii și turmele lor de mioare, te confunzi natural în această lume pastorală unde cărările te poartă din vatra satului până la stânele din Munţii Cindrel şi Lotrului. Mărginenii s-au bazat pe munţii şi apele lor, și au reușit să lucreze cu natura, pentru prosperitate. La pas sau pe două roți, poți descoperi un ţinut al ospitalităţii adevărate, Mărginimea Sibiului fiind încununată cu tilul de „Destinaţie europeană de excelenţă”.

Țara Hațegului – Retezat

Un adevărat amfiteatru înconjurat de munți, Ţara Haţegului este o ca poveste care te surprinde mereu: fâneţe şi pajişti ce îţi bucură privirea, puzderie de flori şi fluturi, iar în depărtare, spre miazăzi, Retezatul, marele uriaș ce se ridică semeţ şi înzăpezit.  Geoparcul Dinozaurilor te invită să descoperi fosile de dinozauri pitici şi alte mici comori legate de Istoria Pământului.

Ținutul Zimbrului

Aflat parcă la graniţa dintre realitate şi basm, ținutul adăpostește o moştenire spirituală şi naturală fără preţ. Reapariția zimbrului în libertate, după ani de eforturi, este chiar ca o poveste întrupată. Comunitatea monahală de aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), iar satele monastice reprezintă un unicat european.

Cheile Nerei

Spectaculozitatea zonei nu se datorează doar Cheilor Nerei, lungi de 24 de kilometri, și care sunt străbătute de o potecă săpată în stânca dură în timpul scurtei ocupații otomane a zonei. Nu prea apuci să te plictisești dacă te hotărăști să vizitezi locurile acestea: drumurile locale sunt excelente pentru ciclism, există o rețea densă de poteci de drumeție, iar iubitorii de păsări sau de orhidee vor găsi destule motive să petreacă câteva zile.

Băile Tușnad și împrejurimile

Destinația ideală pentru întinerirea trupului și sufletului este ”scăldată” de ape minerale cu puteri tămăduitoare. Poți colinda, la pas sau pe bicicletă, pe sub brazi răcoroși până la singurul lac vulcanic din ţară, (Sfânta Ana) sau prin mici cetăţi ţărăneşti fortificate, conace şi case nobiliare medievale: bucură-ți simțurile cu deliciile culinare cu iz unguresc. __________________________________________________________________

Zărnești – Piatra Craiului

Castel de calcar și pădure, masivul spectaculos al Pietrei Craiului poftește iubitorii de munte pe cărări cu lanțuri, pe lângă avene, prin peșteri și pe grohotișuri înșelătoare. Pe drum le apar în cale capra neagră, garofița Pietrei Craiului, floarea de colț, iar răsplata minunată de pe creastă îi lasă mereu fără răsuflare. ______________________________________________________________________